RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) Nedir?

05.12.2016 55359

 

 

Çocuğunuzla ilgili özel eğitim ( zihinsel yetersizlik, otizm, görme kaybı, işitme kaybı, bedensel yetersizlik vb. ) veya rehberlik ve psikolojik danışmanlık konularında yardıma ihtiyaç duyulduğunda başvurulabilecek Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ücretsiz destek veren kurumlardır.

 

Rehberlik ve Araştırma merkezlerinde, Rehberlik ve Psikolojik Danışma ve Özel Eğitim Hizmetleri bölümleri bulunur.

Rehberlik ve araştırma merkezlerinin tarama, inceleme, tespit, teşhis, öğrenci tanıma gibi çalışmalarında kullanabilecekleri çeşitli yetenek, zekâ ve standart başarı testleri; kişilik, tutum, meslekî ve akademik benlik, gelişim, öğrenci davranışlarını değerlendirme gibi ölçekler; ilgi envanterleri, problem tarama envanterleri, kontrol listeleri, anketler ve benzeri ölçme araçları bulunur.

 

RAM´lardan Nasıl Yararlanabilirim?

 

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin hizmetlerinden şahsi başvuru (öğrenci ise velisi ile birlikte) yapan kişiler ya da okul veya ilgili kurum ve kuruluşlardan gönderilen öğrenciler veya bireyler yararlanabilir.

 

Özel Eğitime ihtiyacı olan bir çocuğum var. Ne yapmam gerekiyor?

 

Yetersizlikten etkilenmiş bir çocuğunuz varsa veya böyle birşeyden şüpheleniyorsanız öncelikle okulumuzda bulunan rehberlik servisine başvurmanız faydalı olacaktır. Yapılan ilk inceleme ve görüşmeden sonra gerekli evrak ve formlar doldurulduktan sonra çocuğun, ilçemiz Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne yönlendirmesi yapılacaktır.

 

Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde yapılan görüşme sonucunda çocuğumun bir yetersizlikten etkilendiği tespit edildi. Şimdi ne yapmalıyım?

 

Rehberlik ve Araştırma Merkezi çocuğun yetersizlik türüne uygun olan, devlet bünyesinde olan bir özel eğitim kurumuna yönlendirmesini yapacaktır. Bunun yanında bu eğitime destek olarak hizmet veren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri bulunmaktadır.

 

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'nden Nasıl Faydalanabilirim?

 

Bu merkezlerden eğitim alabilmek için 'çocuk psikiyatrisi' bölümü olan bir devlet hastanesinden alınmış özürlü sağlık kurulu raporu ile birlikte Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvurmaları gerekmektedir. Rehberlik ve Araştırma Merkezi de bu rapora uygun olarak "rehabilitasyon merkezinde" eğitim alabilmesi için destek eğitim raporu düzenlemektedir.

 

        

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için okulumuz rehberlik servisine başvurabilirsiniz.